Back to top

Klub

Nepovzbudzujme sebe, ale spoločne!

V meste fungovali za posledné obdobie dva mládežnícke hádzanárske kluby, v lete však došlo k ich fúzii a vznikol jeden ženský hádzanársky klub MŠK Dunajská Streda, ktorého ženské družstvo štartovalo v druhej lige. Jednoznačným cieľom bol postup do prvej ligy.  O fúzii, ako aj o novovzniknutom klube a jeho cieloch nám porozprával Horváth Zoltán.

Podľa čoho vzniklo MŠK?

Dunaszerdahelyen és az egész csallóközi régióban a női kézilabda több évtizedes múltra tekint vissza. Tudjuk, hogy nálunk a labdarúgás, azon belül is a DAC az, ami az egész régiót lázban tartja, főleg, ha megy a csapatnak. Arra gondoltunk, hogy a férfiak mellett erősítsük meg a női vonalat is, a női kézilabda pedig domináns szerepet tölthetne be a város sportéletében. Úgy gondoltuk, Dunaszerdahely lakosságarányának tekintetében jobb, ha a két utánpótlás-nevelő egyesület helyett egyben összpontosulna a női kézilabda. Olyan lehetőségeket kerestünk, melyek segítik a továbblépést. A Brunczvik Tünde által vezetett SK Talent csapatát, és a Németh Jolán nevével fémjelzett SG DAC-ot talán nem kell bemutatni senkinek. Egy kisvárosban, mint a miénk, elég faramuci helyzetet teremt, ha egy azonos sportágban két klub harcol egymással a sikerért. Ez a szurkolók szempontjából sem a legszerencsésebb helyzet. Ne egymás ellen, hanem egymásért szurkoljunk! – ez a jelszó ösztönzött bennünket az egyesítésre.   

Hogy áll az új klub szakmai, pénzügyi és marketingeszközeinek koordinálása? Egy fúzió nem megy egyik napról a másikra.

A városvezetés elképzelése egybecsengett a két klubvezető koncepciójával. Fontos kihangsúlyozni, hogy az eddigi értékrendeket tiszteletben tartsuk, és az eddig elvégzett munka ne jelentsen privilégiumokat az elkövetkező időszakra nézve. Olyan klubstruktúrát alkotva kívánjuk ezt megvalósítani, amelyben mindenkinek megvan a maga feladata, joga és kötelezettsége, amelyhez a város a Kukkónia projekttel karöltve érezhető anyagi támogatást tud előteremteni. A klub polgári társulásként működik, melyet Németh Jolán, Brunczvik Tünde és jómagam alapítottuk meg, de az alapszabályba belefoglaltuk, hogy jogi személyek is csatlakozhatnak. Így lép be az SG DAC, az SK Talent és a dunaszerdahelyi önkormányzat. A városi képviselőtestület már jóváhagyta a belépést. Jelenleg a játékosok új klubnév alatti beregisztrálása zajlik a szövetségnél, a későbbiek folyamán egy saját klubirodát vagy akár egy klubszékházat is szeretnénk működtetni. A lányaink a városi sportcsarnokban játsszák a meccseiket, a logónk már kész, a csapat színe pedig a sárga-kék. A megerősített női vonalhoz csatlakozhatna hosszabb távon a férfi kézilabda is. Látjuk, hogy a kézilabda szülői bázisa rettentően erős, a támogatói hátteret meg lehet szervezni, mert sokan szeretik a régióban ezt a sportágat.

A Szlovák Kézilabda Szövetség regionális központok kialakítását tervezi 2017-ben. Mi kell ahhoz, hogy ebben a projektben az MŠK-nak is szerep jusson?

Elsősorban az kellett hozzá, hogy az új klub megalakuljon. Ez volt az egyik feltétel. Mert nem válhatnánk úgy regionális központtá, ha megosztott lenne az utánpótlásbázisunk. A szakmai koordinációt végző központok célja, hogy az egyes régiókban javítsák a fiatal kézilabdázók lehetőségeit, s hogy a közös munkának köszönhetően erős utánpótlás-válogatottak jöjjenek létre, ahol a felnőtt válogatottak számára képeznének játékosokat. A szövetséghez összesen 14 csapat nyújtotta be a központ kialakítására vonatkozó pályázatát, köztük mi is, újonnan alakult klubként. A pályázatok felülbírálása még folyamatban van, a szövetség versenybizottsága dönti majd el, mely városokban jöhetnek létre a regionális központok.

A kézilabda itteni követői és szurkolói hogy fogadták az új csapat létrejöttét?

Bízom benne, hogy pozitívan, hiszen ez az ő javukat is szolgálja. Ahogy már említettem, így nem fordulhat elő rivalizálás a városon belül, ez mindenképp előre kell, hogy vigye a dunaszerdahelyi női kézilabda ügyét. A felnőtt csapat első két hazai mérkőzésére több mint kétszázan voltak kíváncsiak. A szerdahelyi szurkoló ismérve, hogy legyen szó bármilyen sportágról, akár csapatsportról, akár egyéni versenyről, bármilyen korosztályról, a rokonok, hozzátartozók barátok biztos, hogy mindig ott lesznek a lelátón, még idegenben is. Nem is mindig az eredmény a fontos a számukra, hanem, hogy jelenlétükkel buzdítsák a játékosokat, még a kevésbé sikeres időszakban is. Jóformán még sosem csalódtunk a szerdahelyi szurkolókban, mert ők mindig odateszik magukat.   

Ami a csapatokat illeti…

A városi sportklub csapatainak bemutatására Brunczvik Tündét, az MŠK-ba betagozódott SK Talent vezetőjét kértük fel. Tünde a Klikk-outnak elmondta, hogy a lányok  a rendszeres edzések alkalmával nap, mint nap jó közösségben, hasznos sporttevékenységgel töltik el szabadidejüket, a gyermekek mellett dolgozó edzők pedig mindent megtesznek azért, hogy minél teljesebb sportélményt szerezhessenek a fiatalok. „Legfontosabb célunk egy minőségi utánpótlás-képző bázis kialakítása, ahol a gyermekek számára minden feltétel adott a kézilabda alapjainak elsajátításához. Dunaszerdahelyen  minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy néhány éven belül a szlovák felnőtt női kézilabda meghatározó szereplőjévé váljunk” – vázolta fel Brunczvik Tünde.

Klub
Klub
Klub
Klub
Klub
Klub
Klub
Klub
Klub
Klub